Restaurang Magnolia

Bra restauranger och matupplevelser

Att välja rätt vin till maten

Att välja rätt vin till maten är aldrig någonting som är enkelt om man inte har den kunskap som krävs inom vin. Många vet att det är rött vin som passar till kött, vitt till fisk och att rosé passar sig till sommaren – men mer än så är det inte många som har koll på. Det gör dock en stor skillnad beroende på vad för vin du väljer, i och med att vinet har en tendens att stärka smaken i maten. Någonting du kan göra är att gå på vinprovning och lära dig om mat, det är också smart att se över olika vin importörer och läsa vad de skriver om olika viner. Exempelvis kan du besöka Wineagency som är en ung vinimportör på den svenska marknaden.

Kolla gärna in den här artikeln från SvD Mat och Vin där man skriver om hur man säkrar vinvalet på krogen. Det är många som känner en osäkerhet när de beställer vin på restaurangen, men genom att läsa SvD:s krönika kan du få hjälp att hitta rätt i djungeln.

Mer kunskap om hur du kombinerar drycker med mat (inräknat allt från öl till vin) kan du få genom att läsa boken “Öl och vänner” som har skrivits av Magnus Svensson (kreativ ledare för sommerlierutbldningen på Restaurangakedamin) och Michael Björkman (sommelier och köksmästare med som har krogar i Stockholm, London och Spanien). Deras bok fördjupar sig i hur man får fram den ultimata smakupplevelsen av maten. Fokus ligger främst på öl men det finns mycket att hämta från den även om man fördrar att dricka vin. Här neddan kan du se en film om boken: