Restaurang Magnolia

Bra restauranger och matupplevelser

De nya vinländerna

Även om vin traditionellt förknippas med Frankrike, Italien och Tyskland, så har många andra länder gjort entré på vinkartan de senaste tjugo åren. Många av dessa länder producerar prisvärda viner, som väl kan mäta sig med de ”gamla” vinländernas produktion. En del av ländernas bästa viner kan man hitta på Systembolaget, och numera går det ju också att köpa vin online. Det är därför lätt att hitta nya, spännande viner.

Bulgarien

Med tanke på att de gamla grekerna var bland de första att framställa vin är det inte konstigt att vinodlingen tidigt spred sig till vad som idag är Bulgarien. I Bulgarien framställs både vita och röda viner, framför allt är druvan Cabernet Sauvignon flitigt odlad. Ett mycket typiskt bulgariskt vin är mavrud, ett rödvin som görs på druvan med samma namn.

Argentina

Argentina är världens femte största vinproducent. Vinodlingen i landet har gamla anor: redan 1557 planterades de första vinrankorna i Santiago del Estero. Eftersom Argentina var en spansk koloni dominerade den spanska vinkulturen, men invandringen från Europa under 1800- och 1900-talet har inneburit att även influenser från Tyskland och Italien har blivit allt mer framträdande. Den största vinregionen är Mendoza, vars vinodlingar täcker än större yta än de i Australien och Nya Zeeland tillsammans.

Kanada

Kanadensiskt vin låter som ett skämt, och det är sant att endast en ytterst liten del av landets area lämpar sig för vinodling. Det går dock att odla vin i de sydligaste delarna av landet, och det görs också sedan ungefär 200 år tillbaka. De mest kända kanadensiska vinerna är olika typer av icewine, alltså söta dessertviner.