Restaurang Magnolia

Bra restauranger och matupplevelser

Kulinariska svenska kök

Under 2000-talet har den kulinariska upplevelsen slagit stort i Sverige, vi har blivit allt duktigare att erbjuda gästerna lyxiga måltider i dem svenska köken. Lyxkrogarna är nu många i Stockholm och kvalitén så hög att gästerna är villiga att betala flera tusenlappar för en måltid. Matintresset har ökat för svenskarna och det är inte bara själva maträtten som får mycket fokus utan vinet är även det allt viktigare.  

Svenskarnas matintresse har eskalerat den senaste tiden och 2000-talet har helt handlat om kulinariska matupplevelser, matkockar, tävlingar och kokböcker. Vi spenderar gladeligen mer pengar på det vi stoppar i oss och de nya idolerna är kockarna som jobbar i Sverige och utanför. Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Leif Mannerström, Erik Lallerstedt och många fler kockar har fått mycket tv-utrymme och reklam för sina produkter. Professionella kockar litar man på och sätter de sitt namn på en produkt så blir den åtråvärd direkt. Såhär beskrivs en av lyxrestaurangerna i Stockholm och en förklaring på den nya matens popularitet:

För 2500 kronor får man en sjurättersmeny med champagne och vin. Kockarna kommer ut med små mellanrätter, så i snitt blir det 14 rätter. Många vill sitta och titta på köket och se kocken dansa.

Jürgen Grossman gissar att det är tv–kockarna och matlagningsprogrammen som skapat intresse och nyfikenhet för restaurangbranschen. En effekt är också att sittplatserna bakom kulisserna ger mer intäkter än borden som är synliga från gatan.

Vinet som passar till maten

Vinet har även det fått en stor betydelse och vanligt är att kockarna är medvetna om vilket vin som passar till vilken maträtt. Dryckeskunskaper ingår i branschen och vin är en stor del av matupplevelsen. Inte alla dricker just vin eller alkohol överhuvudtaget, då ska det finnas ett alkoholfritt alternativ att välja. Eftersom det finns så många hobbymatlagare som vill uppnå en kulinarisk matupplevelse i hemmet så är det den här sidan man skall besöka. På Vinbanken.se kan man nämligen läsa om alla nyheter om viner och alla trender inom smaker och provningar. Här finns också bra nyheter om öl för den som vill ha en pilsner till maten istället. Det finns något för alla och en dryckessida som kombineras med alla de kockböcker man sitter på är ett lyckat recept.