Restaurang Magnolia

Bra restauranger och matupplevelser

Upplev mat

Det är inte ofta, men ibland måste man som svensk glädja sig med danskarna och känna sig stolt över att vara skandinav, helt enkelt för att man inte har något annat val. Så även om svenskar har sina duster med danskarna ibland sträcker de på ryggen i stolthet över att Noma i Köpenhamn numera är världens bästa restaurang, och alltså har gått om El Bullí norr om Barcelona och The Fat Duck i Bray i England. Även om Noma är en dansk restaurang fokuserar den på smaker från hela Norden – namnet är en förkortning för ”Nordisk Mad” – vilket innebär att vaktelägg, mås och bäver står på menyn. Kanske inte sånt som nordbor äter till vardags, men betydligt enklare än de rätter som bjuds på exempelvis the Fat Duck: snigelgröt, bacon och ägg-glass m.m.

Mat så in i Norden

Norden är dock inte som Baskien, där staden San Sebastian har fler Michelinstjärnor än McDonaldsrestauranger. När de 50 bästa restaurangerna i världen korades år 2008 var tre nordiska restauranger med på listan: Noma i Köpenhamn, Oaxen i Södertälje kommun och Chez Dominique i Helsingfors. Det här betyder dock inte att vi nordbor ska skämmas, framför allt inte som intresset för bra mat ökat kraftigt de senaste åren. Och detta märks på svenska restauranger som Thörnströms kök, Peacock och Kock & Vin i – ja, det där sista restaurangnamnet ledde nog många av er rätt – Göteborg. I Malmö finns Sture, Bastard och Klostergatans Vin och Delikatess som höjer gastronomin några snäpp i en stad som annars mest förknippats med falafel och smuggelöl. Den kungliga huvudstaden, slutligen, ståtar förutom gamla klassiker som Pelikan, Operakällaren och Prinsen med pigga nykomlingar som Indian Garden vid Hornstull och vietnamesiska Thang Long Pho vid Odenplan. Även utanför storstäderna finns naturligtvis guldkorn, exempelvis Forshems Gästgivargård i Götene kommun och kvarterskrogen Asken i Sveriges pizzahuvudstad Norrköping.